top of page
Szerző képeFordan Center Pécs

Dry, bianco, rosso, rosato - mi az?

Frissítve: júl. 1.

A cég, amely 1863-ban alapult, híres világszerte. Bárhol mondják ki a nevét, mindenhol pontosan tudják, miről is van szó. Bizony, ez nem más, mint a Martini!


Martini Fiero a Fordan Center teraszán
Martini Fiero a Fordan Center teraszán

Június 19-én világszerte ünnepeljük a Martini Világnapját. Ez a nap tökéletes arra, hogy felfedezzük a martini történetét, variációit, és megtudjuk, mi teszi ezt az italt olyan ikonikussá. Ha pedig meghoztuk a kedved egy finom italhoz, akkor gyertek, és igytok egy frissítő italt új teraszunkon! Ebben a melegben jól fog esni! ;)


A Martini Története


A martini eredete homályba vész, de az biztos, hogy a 19. század végén jelent meg az amerikai bárokban. Az egyik legelterjedtebb legenda szerint a martini nevét a Martini & Rossi olasz vermutgyártó cégről kapta (amely 1863-ban alapult), míg mások úgy vélik, hogy a kaliforniai Martinez városához köthető. Bármi is legyen az igazság, az biztos, hogy a martini hamarosan a világ egyik legismertebb és legkedveltebb koktéljává vált.


Klasszikus és Modern Martini Variációk


A klasszikus martini ginből és vermutból készül, egy olívabogyó vagy citromhéj kíséretében. Az International Bartenders Association (IBA) szerint egész pontosan 6 cl gin és 1 cl száraz vermut keveréke. Az évek során azonban számos variáció született, hogy mindenki megtalálja a saját kedvencét:


  • Vodka Martini: A gin helyett vodkával készül, és talán James Bond híres "rázva, nem keverve" rendelése tette igazán népszerűvé.

„Száraz Martini, citromhéj - rázva, nem keverve.”- „Vodka?” - „Természetesen.”

  • Dirty Martini: Olíva levével készül, amely egy sós, karakteres ízt ad az italnak.

  • Dry Martini: Nagyon kevés vermutot tartalmaz, így a gin vagy vodka íze dominál.

  • Espresso Martini: Egy modern változat, amely kávélikőrrel és eszpresszóval készül, tökéletes egy esti koktélhoz.


A tökéletes páros


Tudtad, hogy a Martini Fiero a tonic tökéletes párja? Ezt a kortárs vermutot a citrusfélék és a keserédes narancs keverékével meg kell kóstolnod, ha szereted a tonicot és a gin ízét. Garantáltan frissít, és hűsít egy meleg nyári délutánon! Próbáld ki új teraszunkon, pezsdítő élmény lesz!


Frissítő italok teraszunkon! Martini, Aperol, P31 - mi kell még? Az is van!
Frissítő italok teraszunkon Martini, Aperol, P31 - mi kell még? - Az is van!

A Martini Világnapja nemcsak a koktélok szerelmeseinek nyújt különleges alkalmat, hanem mindenkinek, aki szeretne egy kicsit kikapcsolódni és élvezni az élet apró örömeit.


Foglalj asztalt!




23 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page