top of page

Ízorgiák és gyógyító titkok: Egészség egy korty borban

A borok nem csak finomak, de egészségesek is!


A borok évszázadok óta kísérik az emberi kultúrát, és sokszor fontos szerepet játszanak az ételekkel való társításban is. Gazdag ízvilága és zamatának sokszínűsége segít kiegészíteni az ételek ízét és textúráját, valamint fokozni az étvágyat és az élményt az étkezések során.

Azonban a borok gasztronómiai szerepe mellett élettani hatásaik is fontosak. Kutatások szerint a mértékletes borfogyasztás hozzájárulhat az egészségmegőrzéshez, azaz csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A vörösborban található antioxidánsok, például a rezveratrol, segíthetnek a vérnyomás szabályozásában és az érrendszer egészségének javításában. Emellett a borban található polifenolok, például a kvercetin és a katechin, erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.


A bor segít megőrizni agyunk kognitív funkcióit

Néhány kutatás arra utal, hogy a mérsékelt borfogyasztás kapcsolatba hozható jobb kognitív funkciókkal és az agy egészségének védelmével. A borban található antioxidánsok védelmet nyújthatnak az idegsejtek számára, és csökkenthetik a kognitív hanyatlás kockázatát.


Ha a borok nem csak finomak, ízletesek, hanem egészségesek is, miért ne fedeznénk fel minél többet?


Kóstold meg a Fordan Center borait! Elvarázsol!
Borok különleges, harmónikus ízvilága

Válaszd a hazait!


Hazánkban számos borvidék található, amelyek mindegyike különleges és egyedi borokat kínál. Az Észak-magyarországi borvidéken található Tokaj-hegyalja a világon egyedülálló aszúborairól híres, míg a Balaton-felvidék borai frissességükről és könnyedségükről ismertek, de nem hagyhatjuk ki az Egri borvidéket sem.


Az egyik legismertebb borvidékünk azonban a Dél-Dunántúli, amelynek központi része a Villányi borvidék. A Villányi-hegység lankái elsősorban vörösborairól híresek, amelyek a pinot noir, a cabernet sauvignon, a merlot és a kékfrankos szőlőfajtákból készülnek. A borvidék egyik kiemelkedő borásza Gere Attila, akinek borai számos nemzetközi díjat nyertek már. Emellett fontos megemlíteni a borvidék másik nagy alakját, Bock Józsefet, aki a hazai borászat egyik legnagyobb alakja. Boraival már számos elismerést bezsebelt, és a Villányi borvidék egyik legnépszerűbb borásza. Nem szabad elfeledkeznünk emellett a Mokos pincészetről sem, akiknél nem csak a hagyományos villányi vörösborok, hanem a gyümölcsborok szerelmesei is megtalálják a kedvencüket!


Természetesen érdemes megismerni a többi kiváló borász borait is, így amennyiben szereted a borokat, borlapunkról az ország különböző borvidékeiről választhatsz kiváló borászok válogatott borai közül, akár egy kellemesen eltöltött vacsora mellé, vagy egy hangulatos baráti összejövetelhez!Fordan Centerünk étterem kínálatában egy egyedileg összeállított, minőségi borokból álló borlapról tudnak vendégeink válogatni, a Pannon Borbolt által összeállított borkínálatból.


Az alábbiakban az aktuális borlapunkat tekinthetitek meg, hogy biztosan kedvet kapjatok egy pohárkával finom ételeink mellé!


18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page