top of page

Ízletes Ă©s mindenki szereti. Mi az?

Februår 9.-e a pizza vilågnapja. Ki ne szeretné ezt a vilågszinten ismert és nagyon kedvelt ételt?

Eme jeles nap alkalmĂĄbĂłl Ă©rdekes tĂ©nyeket gyƱjtöttĂŒnk össze nektek a pizzĂĄhoz kapcsolĂłdĂłan. LĂĄssuk hĂĄt, mik ezek!

Kövön sĂŒtött pizza, kemencĂ©ben sĂŒtött pizza, PĂ©cs pizza
Minden frormĂĄban finom pizza
Tudtad-e?

1.) A pizza nevĂ©t a lombard "bizzo" szĂłrĂłl kaphatta, amely "harapĂĄst" jelent, vagy a görög "pitta" szĂłrĂłl, amely "pite"-t jelent. Egy 997-bƑl szĂĄrmazĂł olaszorszĂĄgi latin nyelvƱ könyv emlĂ­ti elƑször a pizzĂĄt, mint Ă©telt.


2.) Amikor Savoyai Margarita kirĂĄlynƑ 1889-ben NĂĄpolyba Ă©rkezett, Ășgy döntött, hogy kiprĂłbĂĄlja a helyi specialitĂĄst - a pizzĂĄt. A legjobb helyi pizzamester, Raffaele Esposito mozzarella, paradicsom Ă©s bazsalikom kombinĂĄciĂłjĂĄbĂłl ĂĄllĂł verziĂłt kĂ©szĂ­tett neki – mert az alapanyagok az olasz zĂĄszlĂł szĂ­neihez passzoltak. Így szĂŒletett meg a Margherita pizza.


3.) Egy amerikai lakos élete sorån nagyjåból 6000 pizzåt eszik meg, és az USA-ban nagyjåból 350 pizzåt fogyasztanak el måsodpercenként.


4.) Az USA-ban 1905-ben nyitottĂĄk meg az elsƑ pizzĂ©riĂĄt.


5.) Létezik ilyen, hogy Nemzetközi Pizzavåsår, amelyet Las Vegasban tartanak.


6.) KambodzsĂĄban kaphatĂł a „Happy Pizza” aminek van egy kĂŒlönleges hozzĂĄvalĂłja, ami nem mĂĄs, mint "fƱ".


7.) A vilĂĄg leghosszabb pizzĂĄja 1930,39 m hosszĂș volt, az elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben több mint 10 pizzĂ©ria vett rĂ©szt Ă©s egy los angelesi autĂłpĂĄlyĂĄn sĂŒtöttĂ©k meg. A pizza 7808 kg volt, amelyhez 1634 kg sajtot Ă©s 2532 kg paradicsomszĂłszt hasznĂĄltak fel.


A pizza nem csak érdekes, hanem mindenhogyan finom! Legyen az egy étteremben, vagy otthon, a sajåt konyhånkban készítve.

âŹ‡ïžŽâŹ‡ïžŽ Több kĂŒlönbözƑ tĂ­pusa is van, Ă­gy biztosan mindenki megtalĂĄlja a kedvĂ©re valĂłt. A feltĂ©tek vĂ©gtelen lehetƑsĂ©geit pedig emlĂ­tenĂŒnk sem kell.


  • 🇼đŸ‡č NĂĄpolyi pizza (Pizza Napoletana): A tradicionĂĄlis nĂĄpolyi pizza vĂ©kony tĂ©sztabĂłl kĂ©szĂŒl, Ă©s alapvetƑen csak nĂ©hĂĄny alapvetƑ összetevƑt tartalmaz, mint pĂ©ldĂĄul a paradicsomszĂłsz, mozzarella, bazsalikom Ă©s olĂ­vaolaj.

  • 🇼đŸ‡č Siciliai pizza (Sicilian Pizza): A Siciliai pizza vastag Ă©s puha tĂ©sztĂĄval rendelkezik, Ă©s ĂĄltalĂĄban tĂ©glalap alakĂș. FeltĂ©tei lehetnek a tradicionĂĄlis paradicsomszĂłsz, sajt, hagyma, olajbogyĂł Ă©s egyĂ©b zöldsĂ©gek.

  • đŸ‡ŹđŸ‡· Görög pizza (Greek Pizza): A görög pizza hĂ­res vastag, puha tĂ©sztĂĄjĂĄrĂłl Ă©s a görög feta sajtrĂłl. FeltĂ©tek között talĂĄlhatĂł olajbogyĂłk, hagyma, paradicsom Ă©s gyakran oregĂĄnĂł is.

  • đŸ‡ș🇾 New York-i stĂ­lusĂș pizza (New York-Style Pizza): A New York-i pizza vastagabb, lĂĄgyabb tĂ©sztĂĄval rendelkezik, Ă©s jellemzƑen nagy mĂ©retƱ szeletekre vĂĄgjĂĄk. ÁltalĂĄban sok sajtot Ă©s feltĂ©teket tartalmaz.

  • đŸ‡ș🇾 Chicago-i stĂ­lusĂș pizza (Chicago-Style Pizza): A Chicago-i pizza hĂ­res a vastag, pite-szerƱ tĂ©szta Ă©s a feltĂ©tek rĂ©tegei miatt. KĂ©t fƑ vĂĄltozata van: a Chicago-i stĂ­lusĂș sĂŒlt pizza (deep-dish pizza), amely vastagabb Ă©s több feltĂ©ttel rendelkezik, valamint a Chicago-i stĂ­lusĂș vĂĄgott pizza (tavern-style pizza), amely vĂ©konyabb Ă©s tĂ©glalap alakĂș.

  • đŸ‡ș🇾 California-i pizza (California-Style Pizza): A California-i pizza egy Ășjabb stĂ­lus, amely szabadon variĂĄlja a hagyomĂĄnyos olasz pizza recepteket. Gyakran olyan szokatlan összetevƑket tartalmaz, mint a barack, kacsamĂĄj, kecskesajt Ă©s rukkola.


A Fordan Center ÉttermĂ©ben a nĂĄpolyi stĂ­lusĂș pizzĂĄt szolgĂĄljuk fel nektek, Ă©s meg is mutatjuk, hogy melyik hĂĄrom tĂ­pus volt a kedvencetek 2023-ban:

đŸ„‰ 3.) Magyaros

đŸ„ˆ 2.) Fordan

đŸ„‡ 1.) Son-Go-Ku


De tudtad-e, hogy nĂĄlunk pizza csĂ­kok is szerepelnek az Ă©tlapon?

VĂĄrunk szeretettel, hogy megkĂłstolhasd igazi olaszos Ă­zvilĂĄgunkat!



Fordan Center Étterem pizza típusai, kedvenc pizzák, magyaros pizza, fordan pizza, songoku pizza
Kedvenc pizzĂĄitok a Fordan Centerben



83 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page