top of page

Ízletes és mindenki szereti. Mi az?

Február 9.-e a pizza világnapja. Ki ne szeretné ezt a világszinten ismert és nagyon kedvelt ételt?

Eme jeles nap alkalmából érdekes tényeket gyűjtöttünk össze nektek a pizzához kapcsolódóan. Lássuk hát, mik ezek!

Kövön sütött pizza, kemencében sütött pizza, Pécs pizza
Minden frormában finom pizza
Tudtad-e?

1.) A pizza nevét a lombard "bizzo" szóról kaphatta, amely "harapást" jelent, vagy a görög "pitta" szóról, amely "pite"-t jelent. Egy 997-ből származó olaszországi latin nyelvű könyv említi először a pizzát, mint ételt.


2.) Amikor Savoyai Margarita királynő 1889-ben Nápolyba érkezett, úgy döntött, hogy kipróbálja a helyi specialitást - a pizzát. A legjobb helyi pizzamester, Raffaele Esposito mozzarella, paradicsom és bazsalikom kombinációjából álló verziót készített neki – mert az alapanyagok az olasz zászló színeihez passzoltak. Így született meg a Margherita pizza.


3.) Egy amerikai lakos élete során nagyjából 6000 pizzát eszik meg, és az USA-ban nagyjából 350 pizzát fogyasztanak el másodpercenként.


4.) Az USA-ban 1905-ben nyitották meg az első pizzériát.


5.) Létezik ilyen, hogy Nemzetközi Pizzavásár, amelyet Las Vegasban tartanak.


6.) Kambodzsában kapható a „Happy Pizza” aminek van egy különleges hozzávalója, ami nem más, mint "fű".


7.) A világ leghosszabb pizzája 1930,39 m hosszú volt, az elkészítésében több mint 10 pizzéria vett részt és egy los angelesi autópályán sütötték meg. A pizza 7808 kg volt, amelyhez 1634 kg sajtot és 2532 kg paradicsomszószt használtak fel.


A pizza nem csak érdekes, hanem mindenhogyan finom! Legyen az egy étteremben, vagy otthon, a saját konyhánkban készítve.

⬇︎⬇︎ Több különböző típusa is van, így biztosan mindenki megtalálja a kedvére valót. A feltétek végtelen lehetőségeit pedig említenünk sem kell.


  • 🇮🇹 Nápolyi pizza (Pizza Napoletana): A tradicionális nápolyi pizza vékony tésztaból készül, és alapvetően csak néhány alapvető összetevőt tartalmaz, mint például a paradicsomszósz, mozzarella, bazsalikom és olívaolaj.

  • 🇮🇹 Siciliai pizza (Sicilian Pizza): A Siciliai pizza vastag és puha tésztával rendelkezik, és általában téglalap alakú. Feltétei lehetnek a tradicionális paradicsomszósz, sajt, hagyma, olajbogyó és egyéb zöldségek.

  • 🇬🇷 Görög pizza (Greek Pizza): A görög pizza híres vastag, puha tésztájáról és a görög feta sajtról. Feltétek között található olajbogyók, hagyma, paradicsom és gyakran oregánó is.

  • 🇺🇸 New York-i stílusú pizza (New York-Style Pizza): A New York-i pizza vastagabb, lágyabb tésztával rendelkezik, és jellemzően nagy méretű szeletekre vágják. Általában sok sajtot és feltéteket tartalmaz.

  • 🇺🇸 Chicago-i stílusú pizza (Chicago-Style Pizza): A Chicago-i pizza híres a vastag, pite-szerű tészta és a feltétek rétegei miatt. Két fő változata van: a Chicago-i stílusú sült pizza (deep-dish pizza), amely vastagabb és több feltéttel rendelkezik, valamint a Chicago-i stílusú vágott pizza (tavern-style pizza), amely vékonyabb és téglalap alakú.

  • 🇺🇸 California-i pizza (California-Style Pizza): A California-i pizza egy újabb stílus, amely szabadon variálja a hagyományos olasz pizza recepteket. Gyakran olyan szokatlan összetevőket tartalmaz, mint a barack, kacsamáj, kecskesajt és rukkola.


A Fordan Center Éttermében a nápolyi stílusú pizzát szolgáljuk fel nektek, és meg is mutatjuk, hogy melyik három típus volt a kedvencetek 2023-ban:

🥉 3.) Magyaros

🥈 2.) Fordan

🥇 1.) Son-Go-Ku


De tudtad-e, hogy nálunk pizza csíkok is szerepelnek az étlapon?

Várunk szeretettel, hogy megkóstolhasd igazi olaszos ízvilágunkat!Fordan Center Étterem pizza típusai, kedvenc pizzák, magyaros pizza, fordan pizza, songoku pizza
Kedvenc pizzáitok a Fordan Centerben81 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page